Založ si blog

Čičmany ako v rozprávke

O Čičmanoch hovoriť či písať je asi zbytočným nosením dreva do lesa. Dnes už nie je oblasti života, kde by sme sa nestretli s  typickými „čičmanskými“ ornamentmi . Ľuďom v Čičmanoch to ale veľkú radosť nerobí. Vidia to tak, že kadekto si robí biznis  pomocou ich ornamentiky a obec & miestna samospráva pritom zvádza ťažký  boj o svoje prežitie.

Ak by náhodou niekto netušil, že o čom to tu píšem tak. Uvediem pár „holých“ faktov. A potom môj najnovší text piesne, ktorý hovorí o tom, že v Čičmanoch to je ako v rozprávke…:-)

 

Čičmany sú malebná obec na strednom Slovensku, známa predovšetkým svojimi unikátnymi drevenými domami s bohatou tradičnou maľbou. Nachádza sa v Strážovských vrchoch, pri prameni rieky Rajčanky.

Svojou polohou sú Čičmany vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov od okresného a zároveň aj krajského mesta – Žilina.

História obce siaha až do 13. storočia. V minulosti sa Čičmanci živili predovšetkým poľnohospodárstvom, chovom oviec a pastierstvom. Dnes sú však Čičmany známe najmä ako turistická atrakcia a miesto s bohatým folklórnym dedičstvom.

Súčasnosť obce Čičmany je spojená s ochranou a udržiavaním svojho kultúrneho  dedičstva.

Svojou jedinečnou atmosférou a zachovaním tradícií si Čičmany získali svoje miesto medzi najkrajšími slovenskými obcami a pritiahli pozornosť nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov, ktorí si túto malebnú obec obľúbili pre jej autentický charakter a krásu.

Návštevníci obce majú možnosť pokochať sa nielen maľbami na domoch, ale aj objavovať okolitú prírodu prostredníctvom turistických chodníkov a výletov do okolitých hôr.

V obci sa nachádza aj múzeum ľudovej architektúry, ktoré ponúka zaujímavý pohľad do minulosti obce a do jej tradičného spôsobu života. Čičmany sú miestom, kde sa minulosť stretáva s prítomnosťou a kde každý krok je prepojený s bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom.

Čičmany sú skutočným a jedinečným skvostom Slovenska a miestom, ktoré si zaslúži pozornosť každého, kto túži objavovať krásy tohto úžasného kúsku krajiny.

Čičmanom právom patrí veľa rôznych prívlastkov. Jedným z často používaných je, že  v Čičmanoch to vyzerá ako v rozprávke. Kto tam bol, mi isto dá za pravdu. A tak sa zrodil v mojej hlave text piesne „Čičmany ako v rozprávke“, ktorú si môžete vypočuť aj so zvukom a obrazom – pod textom piesne. Na margo toho, že Čičmany prirovnávame ku rozprávke, tak musím trochu „schladiť vášne“ a povedať, že rozprávkovo sa Čičmany zdajú len nám- návštevníkom a turistom. My tam prídeme na deň, na dva- na týždeň…Pokocháme sa krásami, ktoré tam na každom kroku bezpochyby sú. Porobíme si nejaké sefíčka, fotky, videá. Ale život v Čičmanoch veru nie je už až taký rozprávkový. Skúste sa na to spýtať pri návšteve obce jedného z už ani nie dvesto obyvateľov, alebo pani starostky….

 

Čičmany ako v rozprávke

 

Ráno slnko výjde nad Kľakom

denne opíja sa zázrakom

Svieti do ulíc starých dreveníc

šteklí muškáty čo žiaria z okeníc

 

Okolité lesy Strážov Kľak

Oddávna tam hľadia na zázrak

Z krojov nádherných pestrofarebných

aj ty celkom isto pri nich stratíš dych

 

Pod Žiar pod Vyhnán, Javorinku

Rád sa vraciam aspoň na chvíľku

Niekto Hradčany iný Čičmany

nosí v srdci je s tým krajom spútaný

 

Večer slnko zapadá za Žiar

mesiac, hviezdy svietia na chotár

Zvony kostolné božsky  pokojné

ako v rozprávke tu dýchaš spokojne


 

Kabát bližší ako košeľa, alebo Ako na Slovensku prichádzame o Gotta, Nohavicu, Stivína . .. a ďalších

12.09.2024

Sme my Slováci zvláštny národ. Tradujeme sami o sebe také legendy, že sme národ holubičí, srdečný, dobroprajný …. a neviem ešte aký. Viac-menej sa vnímame len v tom najlepšom svetle, ale…Sme naozaj až takí dokonalí a bezchybní? Roky si na nás všímam jednu vec a osobne mi dosť prekáža, že nám na Slovensku je kabát bližší ako košeľa. Nie- nie- [...]

Cesty ( prozaické, veršované aj s hudbou)

19.08.2024

V živote kráčame po rôznych cestách, ktoré nás vedú rôznymi smermi. Niektoré sú rovné a jasné, iné krivolaké, kamenisté, či blatisté. Osud a náhoda sú ako umelci, ktorí kreslia naše životné mapy. A my každým krokom hľadáme svoju cestu, či už pod slnkom jasného dňa, alebo v búrke a daždi. Často sa ocitneme na strmých, kľukatých a nebezpečných cestách, kde [...]

Františkova huta (ne)známy unikát

08.08.2024

Hovorí vám niečo Františkova huta? Aj ste tam už boli? Na Slovensku máme veľa pekných, zaujímavých aj unikátnych miest, ktoré sú poväčšine všeobecne známe. Ja som o existencii tejto monumentálnej stavby vedel – pravdupovediac možno rok- dva. Ale nedávno ma moje kroky zaviedli po čase na Oravu a tak som návštevu tohto miesta nemohol vynechať. Františkova huta je [...]

nehoda autobusu

V Severnom Írsku sa prevrátil školský autobus, 43 detí sa zranilo

07.10.2024 20:07

Záchranári uviedli, že išlo o závažný incident.

SR vláda rokovanie 12. BAX

Ku kritike Kotlára sa pridali aj ambulancie: Je to pseudoodborník na pandémiu

07.10.2024 18:08

Kto prevezme zodpovednosť za prípadné následky?, uvádza zväz.

Izrael / Palestína / Hamas /

Od Sydney až po Washington sa konali spomienkové zhromaždenia k výročiu útoku Hamasu na Izrael

07.10.2024 17:58

Ľudia trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach.

Martina Holečková

Holečková upozorňuje na volebný program Huliakovej partaje a apeluje na Hlas

07.10.2024 17:53

Politický subjekt vo svojom volebnom programe žiada vystúpenie Slovenska z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.