Založ si blog

Je Púchov ešte na Slovensku, alebo už jeme český chlebík?

Hmmm som si vždy myslel, že Púchov je na Slovensku. Veď je to len „toť“- kúsok za našimi humnami.Ale zrejme som sa mýlil.Púchov – či lepšie povedané Dolné Kočkovce pri Púchove už asi budú Česko.

Dnes pred futbalovým zápasom Žiliny so Spartou som zachytil správu, že pražákov trénuje rodák so spomínanej dediny.No ten, len čo začal rozprávať, som zostal na pochybách, že či tá informácia o jeho pôvode nebola mylná.

Jozef Chovanec – ako sa údajný rodák zo Slovenska volá, len čo otvoril ústa – otvoril som ich v nemom úžase aj ja.Ten človek totiž hovorí úplne prirodzene a plynulo“hezky-česky“.

Akosi tomu nerozumiem.

Pôvodom českí tréneri pôsobiaci u nás ( ale aj ľudia na iných pozíciách a postoch) nemajú žiadne obavy, že by sme im v týchto zemepisných šírkach nerozumeli.Zrejme oni jedia u nás len ten svoj český chlebík, keď stále len tú svoju pesničku českú rodu-verne spievajú.

No a my roduverní Slováci zvyčajne spievame paradoxne tiež iba tú ich českú pesničku.Len teraz naozaj neviem, či je to preto, že papkáme ten ich chlieb, alebo sme až tak veľmi zakomplexovaní?

Situácia je vážna – Vyrieši ju môj protivojnový song?

03.06.2024

Situácia je vážna- nie však zúfalá. Francúzska komédia zo sedemdesiatych rokov. Dnešná realita sa mi už skôr javí na poriadnu drámu, ktorá môže skončiť aj ako tragédia. Situácia je vážna a začína byť zúfalá. A to tak, že veľmi – dodal by náš pán profesor, z priemyslovky…. Viem, že moja otázka – v titulku tohto blogu, napriek vážnosti témy, [...]

Herci

01.06.2024

Herci. Dnes máme hercov, na každom kroku.Jedni hrajú komédiu, iní drámu, ale veľa hercov tu hrá len samé frašky. To sú tí, čo sa „velice“ snažia zahrať drámu, alebo naopak zahrať komédiu – a nejde im to. Tak tu máme potom kopec frašiek. Aspoň sa mi to poslednou dobou tak javí. A inak to už zdá sa ani nebude. To by nesmeli hrať- tí čo hrať [...]

O diabolskom pláne starého potkana

22.05.2024

Kde bolo, tam bolo, v ríši zvierat žil jeden starý, vypĺznutý potkan. Celý život kade chodil, robil zle. Paradoxne – čím viac ostatným zvieratkám robil zle, tým sa on cítil lepšie. A pri každej zlobe, ktorú vykonal, sa rehotal, až sa mu fúzy triasli a zuby o zem narážali. Nečudo, že medzi zvieratami nebol vôbec tento starý potkan obľúbený. Skôr naopak. Nikto ho [...]

Stoltenberg

NATO zvažuje uviesť jadrové zbrane do stavu pohotovosti. Reaguje na rastúce hrozby

17.06.2024 10:09

Komunikácia v tejto otázke pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

hufnica

Útoky trollov i hackerov, trestné oznámenia. Zbierka pre Ukrajinu napriek problémom pokračuje

17.06.2024 09:31

Jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.