Založ si blog

O dvoch vlkoch, alebo dá sa vykŕmenému vzoprieť?

Určite dobre poznáte indiánsky príbeh o dvoch vlkoch. Citovať ho tu, je asi zbytočným nosením dreva do hory… Aj keď …- dnes už nosenie dreva do slovenských hôr nie je až tak zbytočným činom. Teda v duchu slovenských realít priblížim aspoň v krátkosti:

Príbeh hovorí o tom ako raz večer vzal starý Indián svojho vnuka a rozprával mu o bitke, ktorá prebieha vo vnútri každého človeka. Povedal mu, „Chlapče, tá bitka v každom z nás je medzi dvomi vlkmi.“ Jeden je zlý. Je to zlosť, závisť, žiarlivosť, smútok, sebeckosť, hrubosť, nenávisť, sebaľútosť, falošnosť, namyslenosť a ego. Ten druhy je dobrý. Je to radosť, pokoj, láska, nádej, vyrovnanosť, skromnosť, láskavosť, empatia, štedrosť, vernosť, súcit a dôvera.
Vnúčika to zaujalo a po chvíli uvažovania sa ako každé zvedavé dieťa svojho dedka spýtal: „A ktorý vlk zvíťazí?“
– „Predsa ten, ktorého kŕmiš.“ – odpovedal starý indián…
Veľmi zaujímavý – interesantný a hlavne poučný príbeh pre každého rozmýšľajúceho človeka na tejto zemi.

V dobe, ktorú žijeme – keď je človek človeku vlkom, asi aj preto sa označuje za zvlčilú – sa nám už aj ťažko odoláva všetkým tým vonkajším vplyvom, ktoré usilujú o systematické vykrmovanie toho prvého vlka v každom z nás . Nie je to vôbec jednoduché, aby sa dnes človek ubránil  takým cieleným atakom & neobmedzeným možnostiam tejto doby, aby nebol ten prvý vlk- spomínaný v indiánskom príbehu viac vyživovaný.  Stretáme sa s tým denno-denne, od svitu- do mrku, ba aj zvečera do rána. Doma, v rodinách, v školách, na pracoviskách. V mestách aj na dedinách. Obrovská lyžica korporácie médií, reklám a obchodného biznisu v snahe permanentne zasycovať „toho správneho“ vlka v nás, je nám v pätách všade. Nikde sa pred ňou neskryjeme. Nikam jej neujdeme.

Dá sa tomuto šialenstvu ešte vôbec postaviť? Za tridsať rokov našej úspešnej cesty za slobodou, v nás spoločnosť vypiplala armádu vlkov – svorku ktorej dominuje EGO, nenávisť, falošnosť, namyslenosť, pokrytectvo. Ak sa ešte kdesi z času na čas nesmelo prejaví empatia, láskavosť, poctivosť, štedrosť a dobrosrdečnosť tak v armáde egoistických vlkov prepukne hurónsky smiech, ktorý malé vĺča zatláča čoraz viac do najhlbších kútov nory. A tak si tu žijeme. Zakuklení vo vlastných egách a ruka v ruke s konzumizmom sme zdá sa šťastní a spokojní. Alebo nám je to jedno, že ktorý vlk zvíťazí???



Aj vy ste sa stali závislí na tvárovej knihe?

23.04.2024

Kedysi dávno, pred mnohými rokmi mi kamarát cez Skype poslal link na akýsi facebook – že aby som sa tam zaregistroval… Na moju otázku, že čo to vlastne je a na čo je to dobré mi odpovedal asi len toľko, že je to nejaká sociálna sieť – cez ktorú človek môže byť v spojení so svojimi známymi aj neznámymi, kde môže zdieľať všetko možné aj nemožné. A [...]

Planéta koní

23.04.2024

Rád by som vám vyrozprával zaujimavý príbeh, ktorého som sa stal náhodným svedkom. Neviem už za akých okolností a prečo práve ja som sa dostal na také záhadné a zvláštne miesto.Tak ako keď prídete na filmové predstavenie – odrazu som sa stal nestranným pozorovateľom deja. Planéta na ktorej som sa ocitol, bola navlas podobná s touto našou, no už na prvý pohľad som [...]

Život v bublinách, „aneb“ Čo nám to pripomenula smrť v Prahe

22.12.2023

„Čo nám to pripomenula smrť v Prahe“-? pýta sa dnes jeden z mnohých titulkov denníkov…. Neviem ako Vám, ale mne pripomenula hlavne to, že uplynulých viac než 30 rokov sme sa odučili žiť v jednej spoločnej bubline. Nemyslím teraz na spolužitie Čechov a Slovákov v jednom štáte – to len aby som nebol hneď v úvode nesprávne pochopený. V osemdesiatom [...]

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.