Založ si blog

Bájka o figliarovi, alebo ako zákon nad morálkou zvíťazil

Bolo – nebolo, ale kedysi na Zemi panovala medzi ľuďmi morálka. Ľudia  v tých dávnych dobách nepoznali slovo zákon tak ako dnes. Zákonom bola morálka. Lež kde sa vzali, tu sa vzali objavili sa medzi ľuďmi takzvaní figliari.  Figliari sa vedeli tváriť mimoriadne dôveryhodne, múdro a zodpovedne. Tak ľud sa ani nečudoval, keď odrazu musel rešpektovať nielen morálku, ale aj akési zákony, čo si tu figliari povymýšľali. Do tých čias ľuďom stačil rozum a cit a ešte čosi ťažko definovateľné, čo asi nasávame spolu s materinským mliekom. A všetko bolo v poriadku. Bol si morálny – nemal si sa čoho báť. Ak sa niekto prehrešil voči morálke – čakal ho krátky proces: Šup s ním do basy!

Od čias vymyslenia zákonov sa to ale čoraz viac komplikovalo. Zákon nebol jeden ani dva. Figliari sa priam predbiehali vo vymýšľaní nových a nových. Normálny človek sa v tom všetkom nemohol vyznať. Na to vám je rozum, cit, materinské mlieko aj základné vzdelanie málo. Ale neboli by figliari figliarmi aby sa nepoistili. Aby sa tu náhodou niekto nemohol vyhovárať „Ja som nevedel“ – tak nad všetkými tými fígľami viala výstraha : Neznalosť zákona neospravedlňuje!

A tak sa v plynutí času stalo, že ľudia si zvykali orientovať sa v spleti nezmyselných zákonov a nariadení  a na morálku sa pomaly a isto zabúdalo.

Až raz si ktosi na ňu spomenul.

Ľuďom sa už dlhší čas akosi nepozdávalo správanie figliarov. Ľudia mali pocit, že figliari kdesi – čosi obchádzajú a nerobia tak ako sa má. Figliari ale zákony dokázali sypať z rukáva a ľud tým vždy ohurovali a hravo umlčali.

Až raz jeden odvážlivec si dovolil postaviť sa zoči voči figliarovi s otázkou: „Pán figliar, je vaše konanie morálne?!“ Ale figliara táto otázka na telo absolútne nezaskočila. S prejavom uhladeného, dôveryhodného a veľmi milého človeka odpovedal: „Vždy som konal a konám v duchu zákona.“

Dovidenia v pekle, priatelia…

KTO Z KOHO


Situácia je vážna – Vyrieši ju môj protivojnový song?

03.06.2024

Situácia je vážna- nie však zúfalá. Francúzska komédia zo sedemdesiatych rokov. Dnešná realita sa mi už skôr javí na poriadnu drámu, ktorá môže skončiť aj ako tragédia. Situácia je vážna a začína byť zúfalá. A to tak, že veľmi – dodal by náš pán profesor, z priemyslovky…. Viem, že moja otázka – v titulku tohto blogu, napriek vážnosti témy, [...]

Herci

01.06.2024

Herci. Dnes máme hercov, na každom kroku.Jedni hrajú komédiu, iní drámu, ale veľa hercov tu hrá len samé frašky. To sú tí, čo sa „velice“ snažia zahrať drámu, alebo naopak zahrať komédiu – a nejde im to. Tak tu máme potom kopec frašiek. Aspoň sa mi to poslednou dobou tak javí. A inak to už zdá sa ani nebude. To by nesmeli hrať- tí čo hrať [...]

O diabolskom pláne starého potkana

22.05.2024

Kde bolo, tam bolo, v ríši zvierat žil jeden starý, vypĺznutý potkan. Celý život kade chodil, robil zle. Paradoxne – čím viac ostatným zvieratkám robil zle, tým sa on cítil lepšie. A pri každej zlobe, ktorú vykonal, sa rehotal, až sa mu fúzy triasli a zuby o zem narážali. Nečudo, že medzi zvieratami nebol vôbec tento starý potkan obľúbený. Skôr naopak. Nikto ho [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.