Založ si blog

Václav, človek ktorý stál za to …

V českých krajinách keď sa povie VÁCLAV, je to pojem.V blízkej i veľmi vzdialenej histórii mali a majú nemálo osobností.Kráľov-panovníkov – Václav I,II,III, IV…aj tých novodobých- dnes im hovoríme, že politici – Havel a Klaus.

Okrem toho je tam ešte pár výnimočnych ľudí, s týmto menom, ktorí sa preslávili v umení – hudbe, filme a pod…Neckář, Postránecký.

V Čechách ale tým pádom, keď sa povie iba Václav, nikto nevie o koho zrovna môže ísť.

U nás na dedine, ale to tak nie je.U nás keď sa povie Václav – každý veľmi dobre vie o koho ide.A to náš Václav nebol nikdy žiadnym panovníkom ani politikom.Václav bol normálny, obyčajný človek, ktorý celý život pracoval po stavbách ako tesár a v posledných rokoch – už ako dôchodca, bol typickým domácim kutilom.Ani si ho neviem inak predstaviť, len tak, že stále čosi porába okolo domu…

Václav bol v obci vyhľadávaným odborníkom v oblasti údržby rôznych náradí a nástrojov.Ak niekto potreboval naklepať kosu, nabrúsiť pílový kotúč na cirkulár, či iné náradia používané v domácnosti, šiel za Václavom.

Neviem teraz, ale za kým pôjdeme, lebo Václava už od včera nemáme…

Hovorí sa, že žiadna smrť nemôže byť zlá, ak jej predchádzal dobrý život.Tiež je známe aj to, že každý je nahraditeľný…

Ale Václav nám bude chýbať.Nielen kvoli spomínaným službám.Bude chýbať aj, alebo hlavne preto, že patril ku generácii ľudí – človekov, ktorí stoja ZA aj O pozdrav.

Zas a znova si spomínam na slová uja Albína spoza kopca, ktorý na tému vytrácania sa života z ich dediny povedal:“Ráno idem do obchodu a nemám koho pozdraviť.Nestretneš ani psa, ani kočky, ani človeka…“

My tu u nás, sme na podobnej ceste. Aj keď  počet obyvateľov máme oproti cezkopcovým susedom 5-6-násobne vyšší, nemôžem sa ubrániť pocitu, že čoskoro ani tu nebude koho pozdraviť.

Niežeby sme tak rýchlo vymierali, ale jednoducho nebude ľudí, ktorí stoja o pozdrav …

Aj vy ste sa stali závislí na tvárovej knihe?

23.04.2024

Kedysi dávno, pred mnohými rokmi mi kamarát cez Skype poslal link na akýsi facebook – že aby som sa tam zaregistroval… Na moju otázku, že čo to vlastne je a na čo je to dobré mi odpovedal asi len toľko, že je to nejaká sociálna sieť – cez ktorú človek môže byť v spojení so svojimi známymi aj neznámymi, kde môže zdieľať všetko možné aj nemožné. A [...]

Planéta koní

23.04.2024

Rád by som vám vyrozprával zaujimavý príbeh, ktorého som sa stal náhodným svedkom. Neviem už za akých okolností a prečo práve ja som sa dostal na také záhadné a zvláštne miesto.Tak ako keď prídete na filmové predstavenie – odrazu som sa stal nestranným pozorovateľom deja. Planéta na ktorej som sa ocitol, bola navlas podobná s touto našou, no už na prvý pohľad som [...]

Život v bublinách, „aneb“ Čo nám to pripomenula smrť v Prahe

22.12.2023

„Čo nám to pripomenula smrť v Prahe“-? pýta sa dnes jeden z mnohých titulkov denníkov…. Neviem ako Vám, ale mne pripomenula hlavne to, že uplynulých viac než 30 rokov sme sa odučili žiť v jednej spoločnej bubline. Nemyslím teraz na spolužitie Čechov a Slovákov v jednom štáte – to len aby som nebol hneď v úvode nesprávne pochopený. V osemdesiatom [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.