Založ si blog

O veciach posvätných. .. a tak

Na tomto božom svete, či už tomu veríme, alebo neveríme môžeme naďabiť na kadečo posvätné. Od posvätných kameňov, cez knihy, údolia, mestá – aj miesta, až po rôzne posvätné zvieratá. Ktovie ako k tomu ľudia prišli, že to, či ono sa stalo posvätným? Posvätnosti rôzneho druhu sú zvyčajne zahalené pláštikom tajomna, záhadna a mystičnosti. Človek či už veriaci, alebo neveriaci má k posvätnej veci – či miestu istý rešpekt. Posvätný objekt často vzbudzuje veľkú vážnosť, úctu a dôstojnosť. Niečo na čo sa len tak nešiaha. Posvätné veci medzi nebom a zemou sú spravidla známe väčším, či menším stupňom nedotknuteľnosti. V ojedinelých prípadoch je posvätnosť zakotvená aj v zákone.

Japonská hora Fudži bola uctievaná ešte pôvodnými obyvateľmi Japonska a na jej vrchol mohli kedysi vystúpiť len kňazi. Ženy tam vyšliapať do roku 1868 vôbec nemohli – aj keby ako chceli… Posvätná hora- je posvätná hora…

V niektorých oblastiach Indie a Nepálu je porážka kravy zakázaná zákonom. Tu sme pri vyššie spomínanej nedotknuteľnosti. Posvätná krava – je posvätná krava.

Na Slovensku sme v ostatných časoch svedkami toho, že väčšie, či menšie skupiny obyvateľstva sa namotajú na väčšie – či menšie skupiny politikov. A tí sú zahalení aurou posvätnej nedotknuteľnosti. Posvätní politici – sú posvätní politici! Len sa skúste toho môjho dotknúť!

*********************************

Vážení priatelia je to celé zle… Cesta po ktorej sme sa vydali, nemá dobrý smer. Víťazi v tejto šialenej hre nebudú. Len porazení. Šľapeme veselo po posledných zvyškoch spolupatričnosti, ktorá tu kedysi medzi nami bola. Vzývame novodobých bohov a bôžikov a zvysoka pri tom kašleme na ľudí, ktorí v dobrom aj v zlom stáli pri nás….Cesta po ktorej sme sa vydali, zdá sa končí v pekle.


Život v bublinách, „aneb“ Čo nám to pripomenula smrť v Prahe

22.12.2023

„Čo nám to pripomenula smrť v Prahe“-? pýta sa dnes jeden z mnohých titulkov denníkov…. Neviem ako Vám, ale mne pripomenula hlavne to, že uplynulých viac než 30 rokov sme sa odučili žiť v jednej spoločnej bubline. Nemyslím teraz na spolužitie Čechov a Slovákov v jednom štáte – to len aby som nebol hneď v úvode nesprávne pochopený. V osemdesiatom [...]

Keď sa prieskum spokojnosti vymkne spod kontroly . .. .

29.11.2023

Včera som dostal od môjho poskytovateľa TElefónnych, INternetových a TElevíznych služieb meil, že ako som spokojný s nimi. S ich službami. To sa nemali pýtať. Napísal som na rovinu – že ľutujem deň, keď som ku nim (- ku TEINTE) prešiel. A tak som v meilovej odpovedi uviedol – Hodnotenie NULA bodov a na otázku, že či by som odporúčal niekomu túto spoločnosť [...]

Ide o veľa!

27.09.2023

V týchto voľbách – tak ako vo všetkých predošlých – ide o veľa. Zhodujú sa na tom všetci zástupcovia všetkých strán z celého spektra. Je komické, že na niečom sa dokážu takto pekne zhodnúť. Všetci. Ľavičiari, pravičiari, demokrati sociálni aj kresťanskí, liberáli, ba aj progresívci. A čuduj sa svete aj tí ktorých tu označujú za fašistov hovoria, že ide o [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.